Τι είναι ο Οικογενειακός Γιατρός

Ο οικογενειακός γιατρός αποτελεί μια σύγχρονη θεώρηση στη φροντίδα υγείας του κάθε πολίτη: τη δέσμευση υπεύθυνης διαχείρισης της υγείας του αναλαμβάνει πλέον ένας προσωπικός γιατρός, στον οποίο ο καθένας μας απευθύνεται για κάθε ζήτημα σχετικό με την υγεία του.

Ο οικογενειακός γιατρός αναλαμβάνει την προστασία της (πρόληψη) ή την αποκατάστασή της (θεραπεία) εστιάζοντας όχι μόνο στους πάσχοντες αλλά και στους υγιείς.

Για την ασφαλή και τεκμηριωμένη παροχή εξατομικευμένης φροντίδας και την ανάληψη της συνολικής διαχείρισης της υγείας κάθε ανθρώπου απαιτείται ειδική εκπαίδευση, γνώση και εμπειρία.

Ιδανικά, απευθυνόμαστε στον γενικό-οικογενειακό μας γιατρό:

  • για οτιδήποτε σχετικό με την υγεία μας, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, ιστορικού
  • ως ασθενείς αλλά και ως υγιείς (πρόληψη, αγωγή και συμβουλευτική υγείας)
  • ως άτομα και ως οικογένεια πριν και μετά την επαφή μας με όποιον άλλο ειδικό γιατρό ή επαγγελματία υγείας.

Ο ειδικός στη Γενική Ιατρική καλείται και Οικογενειακός Γιατρός και οι έννοιες θεωρούνται ταυτόσημες. Το επίσημο πρόγραμμα εκπαίδευσης του ειδικού της Γενικής Ιατρικής έχει σχεδιασθεί ειδικά ώστε να του παρέχει όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για την υπεύθυνη και ασφαλή τέλεση των καθηκόντων του ως οικογενειακού γιατρού.

Περιλαμβάνει την εκπαίδευσή του στην πρωτοβάθμια παθολογία, καρδιολογία, παιδιατρική, χειρουργική, ψυχιατρική, γυναικολογία -μαιευτική, οφθαλμολογία, ωτορινολαρυγγολογία, δερματολογία, μικροβιολογία, ορθοπαιδική-τραυματολογία, επείγουσα ιατρική, ακτινοδιαγνωστική, επιδημιολογία και βιοστατιστική, επιτρέποντάς του να εξετάζει, θεραπεύει και συνταγογραφεί νόμιμα στο πεδίο όλων των πιο πάνω ειδικοτήτων.

Christos SemertzidisΤι είναι ο Οικογενειακός Γιατρός